Pages

Sunday, December 11, 2011

Cinta Selepas Allah dan Rasul

Have you ever wondered what true love really is?
are you really feeling it?
well, lets go back to the love of yesterday...

Out of curiousity, he takes a peek
Out of modesty, she looks away
Two in love but cannot say

She has been saving herself for the one and only
And in her eyes he can see innocence and purity
Out of this his desire grows, the fire in him almost shows
he keeps his distance,
stays far away,
he wouldnt want what is bad for the one who took his breath away

late at night the door bell rings,
her heart beats loud and her soul sings
The talking below, she hears so clear
in her mother's eyes she can see a tear

he has finally come to take her away
in the play ground of love they will finally play
he will protect her and treat well like a real man should
she would try to love him, please him, and care for him
as best as she could

this is love and how it used to be,
this is love and how it should be,
how Allah intended it to be
love is love and it shouldnt change
but everyday its meaning seems to fade away

love is sweet and should have an innocent start
and later on it will pour endlessly from your heart
guard your heart, love, body, and soul
and inshallah release them only to the one whose name is written
in the sky beside of yours

all that I've got has been said
now it's up to you to decide
before a tear of hurt, betrayal,and disappointment is shed
but in this illusion of love we shall not stay
lets all live the love of yesterday


~dipinjam dari status fb seorang sahabat

Monday, November 14, 2011

Apabila waktu subuh tiba..



p/s- tabuh adalah sejenis batang kayu yang dipalu apabila tiba masuk waktu solat. Tidak pasti sama ada masih digunakan atau tidak (last raya aku balik kg tabuh sudah tidak digunakan lg)..

Sunday, November 13, 2011

Hari Pahlawan di UK..

Hari ini sempena hari Ahad ke-2 dalam bulan 11 adalah 'Remembrance Day' di UK.

Dengan kata lain, Remembrance Day ini adalah seperti Hari Pahlawan di Malaysia.
Remembrance Day mula disambut di UK selepas Perang Dunia Pertama untuk memperingati askar-askar yang terkorban semasa perang.


Bunga 'merah' ini dipanggil bunga popi dan dipakai sebagai memperingati askar yang terkorban semasa perang.

Tetapi mengapa Bunga popi?
Semasa perang Dunia pertama, sebuah kawasan bernama Flanders di Belgium menyaksikan pertempuran yang paling sengit dan menyebabkan ratusan ribu nyawa terkorban. Rumah, pokok, jalan dan segala struktur bangunan musnah dalam perang. Flanders menjadi sebuah kawasan yang kosong daripada hidupan. Tetapi semasa musim panas tiba, bunga popi mula tumbuh mekar di Flanders dan Flanders kembali cantik dengan ke'merah'an bunga popi yang tumbuh merata.
Bunga popi melambangkan kehidupan, dan harapan. Sehingga kini bunga popi digunakan di banyak negara sebagai simbolik kepada askar yang terkorban di medan perang.


p/s- tujuan utama entri ini dibuat untuk semua peminat EPL yang tertanya-tanya mengapa bunga popi ini dipakai oleh semua pemain dan manager EPL..

Wednesday, November 2, 2011

Jumaat di London..

Pernah mendengar amanat dari Tun Mahathir semasa beliau datang ke VI beberapa tahun lepas..

Pernah mendengar amanat dari Dato Seri Najib semasa program MSLS anjuran UKEC di KL beberapa bulan lepas..

Dan pada hari jumaat yang lalu, aku akhirnya dapat meluangkan masa untuk mendengar kata-kata amanat daripada Datuk Seri Anwar..


Gua cakap sama lu, skill pidato Dato Seri Anwar sangat-sangat mengkagumkan.. Kalau la aku mendengar talk dia sehari sebelum pergi mengundi, komfirm kertas undi aku cuma nampak bulan,roket atau pkr..

Semasa talk ini, Dato Seri Anwar banyak menyentuh mengenai korupsi yang semakin parah dalam kerajaan..Kebetulan pula semasa ini Dato Seri Najib baru sahaja membentangkan Budget 2011 manakala Laporan Audit juga baru sahaja dilaporkan kepada umum beberapa hari lepas..

Beliau juga turut meyakinkan pada pelajar di sana bahawa jika PR memerintah, semua rakyat akan dilayan secara adil tidak kira latar belakang bangsa mahupun agama..

Selain itu, beliau turut berbangga mengatakan bahawa semua negeri di bawah PR menunjukkan rekod yang baik berdasarkan Laporan Audit Negara..

Sambil berucap, beliau kadangkala turut berseloroh mengenai kes liwat yang dikatakan hanya sebagai fitnah kerajaan pada beliau..

Sudah la, malas nk tulis panjang-panjang..ini bukan BERNAMA mahupun Malaysiakini..

Tetapi apa yang aku dapat konklusikan daripada ucapan beliau ialah: Jika anda mahu menjadi ahli politik:

i) Anda perlu hebat menyusun kata-kata dan berani berucap di hadapan hadirin

ii) Jika dilemparkan dengan 'fitnah' atau 'kantoi', anda mesti pandai menggunakan point tersebut untuk 'attack' balik musuh politik anda..

iii) Dan yang paling penting sekali, anda mestilah pandai memuji diri sendiri.. Orang hanya akan tahu kehebatan anda jika anda tidak muntah ataupun segan apabila memuji diri sendiri.. Siapa lagi yang nak puji diri sendiri kalau bukan anda..Ada betul?..




p/s- BN atau PR?..sorry, aku masih belum layak mengundi..

Summer Holiday Malaysia Part 1

Sementara kebosanan sambil melayan internet dan membaca berita semasa sambil stalk umat manusia di fb (hari rabu malam adalah malam tanpa buku bagi aku), secara tiba-tiba itunes aku memainkan lagu "Kau" nyanyian Sheila Majid..

Untuk pengetahuan, lagu Sheila Majid tidak pernah berada dalam playlist iTunes aku.. Tetapi adalah pemberian hadiah dari 'supervisor' aku semasa intern di KL beberapa bulan yang lalu.. dan lagu ini secara tiba2 mengingatkan kenangan manis aku bekerja di sana selama 2 bulan :'(..

Gambar adalah aku bersama Encik Kamal dan VCD Sheila Majid pada hari terakhir aku di ofis..

Che' Wan yang sangat berdedikasi dan sangat membantu sepanjang aku di sana.. Walaupun kadang-kadang terasa takut nak tegur sebab 'kelembapan' aku yang susah sangat nak faham..nak buat macamana, dulu masa SPM aku belajar untuk proses maksimum 5 invois je dlm masa sejam..

Cik Lia yang comel dan sporting..orang pertama yang aku kenal di ofis selepas orang dari HR..orang pertama yang akan 'menimbunkan' meja aku dengan pelbagai kerja..hehe..jangan marah cik Lia..dan beliau juga lah orang pertama yang aku cari apabila akal logik aku tidak mampu faham teori akaun yang baru belajar..

Dan tidak lupa juga Encik Saiful, menjadi teman 'borak bola' bersama-sama..dan sama-sama mendoakan kejatuhan Man U satu hari nanti..Yezza.. Meja beliau adalah destinasi pertama aku pergi jika terlalu kebosanan di tempat sendiri.. Seorang kipas susah mati Tottenham..

Tangkal ajaib yang wajib berada di leher apabila hendak melepasi security... Mula-mula niat hendak 'curi' bawa balik pada hari terakhir kerja tetapi mendapat warning awal daripada orang HR yang aku perlu membayar RM80 jika gagal pulangkan..Dah la masa tu elaun bulan ke-2 xdapat lagi..misi mencuri tangkal ajaib-FAIL..


Terima kasih daun keladi,
Insya allah ada kelapangan kita jumpa lagi :)..

Wednesday, October 26, 2011

1st World Problem...



"The paradox of our time in history is that we have taller buildings but shorter tempers, wider Freeways , but narrower viewpoints. We spend more, but have less, we buy more, but enjoy less.

We have bigger houses and smaller families, more conveniences, but less time.

We have more degrees but less sense, more knowledge, but less judgment, more experts, yet more problems, more medicine, but less wellness.

We smoke too much, spend too recklessly, laugh too little, drive too fast, get too angry, stay up too late, get up too tired, read too little, watch TV too much, and pray too seldom.

We have multiplied our possessions, but reduced our values. We talk too much, love too seldom, and hate too often. We've learned how to make a living, but not a life. We've added years to life not life to years.

We've been all the way to the moon and back, but have trouble crossing the street to meet a new neighbor. We conquered outer space but not inner space. We've done larger things, but not better things.

We've cleaned up the air, but polluted the soul. We've conquered the atom, but not our prejudice. We write more, but learn less. We plan more, but accomplish less. We've learned to rush, but not to wait. We build more computers to hold more information, to produce more copies than ever, but we communicate less and less. These are the times of fast foods and slow digestion, big men and small character, steep profits and shallow relationships.

These are the days of two incomes but more divorce, fancier houses, but broken homes. These are days of quick trips, disposable diapers, throwaway morality, one night stands, overweight bodies, and pills that do everything from cheer, to quiet, to kill.

It is a time when there is much in the showroom window and nothing in the stockroom. A time when technology can bring this letter to you, and a time when you can choose either to share this insight, or to just hit delete...

Remember; spend some time with your loved ones, because they are not going to be around forever.

Remember, say a kind word to someone who looks up to you in awe, because that little person soon will grow up and leave your side.

Remember, to give a warm hug to the one next to you, because that is the only treasure you can give with your heart and it doesn't cost a cent.

Remember, to say, "I love you" to your partner and your loved ones, but most of all mean it. A kiss and an embrace will mend hurt when it comes from deep inside of you.

Remember to hold hands and cherish the moment for someday that person will not be there again. Give time to love, give time to speak! And give time to share the precious thoughts in your mind.

AND ALWAYS REMEMBER: Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away."








“Too many people spend money they haven’t earned, to buy things they don’t want, to impress people they don’t like.” - Will Rogers

Monday, October 24, 2011

Never Cry For Any Relation in Life

NEVER CRY FOR ANY RELATION IN LIFE
BECAUSE FOR THE ONE WHOM YOU CRY
DOES NOT DESERVE YOUR TEARS
AND THE ONE WHO DESERVES
WILL NEVER LET YOU CRY

TREAT EVERYONE WITH POLITENESS
EVEN THOSE WHO ARE RUDE TO YOU,
NOT BECAUSE THEY ARE NOT NICE
BUT BECAUSE YOU ARE NICE

NEVER SEARCH YOUR HAPPINESS IN OTHERS
WHICH WILL MAKE YOU FEEL ALONE,
RATHER SEARCH IT IN YOURSELF
YOU WILL FEEL HAPPY
EVEN IF YOU ARE LEFT ALONE

ALWAYS HAVE
A POSITIVE ATTITUDE IN LIFE.
THERE IS SOMETHING POSITIVE IN EVERY PERSON.
EVEN A STOPPED WATCH IS RIGHT
TWICE A DAY

HAPPINESS ALWAYS LOOKS SMALL
WHEN WE HOLD IT IN OUR HANDS.
BUT WHEN WE LEARN TO SHARE IT,
WE REALIZE HOW BIG AND PRECIOUS IT IS!

There is still hope..

Spot the difference?..











p/s- kalah sekali bukan kalah selamanya, ada betul red devil?..

Tuesday, October 18, 2011

Ungrateful wife (video)




Video di atas adalah dari sebuah rancangan realiti di US..
Tetapi apa yang menarik dari video di atas ialah si Isteri ingin meminta cerai kerana si Suami 'terlalu baik'..

Ayat terbaik, usha dari minit 1.00 hingga 1.12..

Si isteri : "We were like best friends, he is my soulmate.. Everything was fine EXCEPT (pause) he was TOO NICE"


p/s- susahnya kalau jadi baik..

Wednesday, October 12, 2011

Setuju untuk tidak setuju..

Apa cerita?..

Dahulu sudah menang Kelantan beri alasan Che Det yang halang..

Bulan lepas sibuk memalu gendang akan laksanakan jika menang (strategi pilihanraya mungkin)..

Hari ini di saat masih belum menang sudah bersetuju untuk tidak setuju..

Prinsip negara Islam digantikan dengan negara 'Berkebajikan'..

Hebat sungguh kuasa Roket di dalam komponen itu..

Mereka katakan hanya butiran dalam buku jingga yang menjadi pegangan..

Adakah sekarang parti Hijau mengambil buku jingga sebagai kitab utama?..


Ku harap moga-moga berita ini hanya lah palsu..


PETALING JAYA: DAP and PAS have agreed to disagree on the hudud issue, following a high-level meeting between Pakatan Rakyat allies Monday.

"Hudud is not the common agenda of Pakatan Rakyat for the forthcoming general election," DAP Lim Guan Eng said, adding it would not be a common policy even after the next general election.

He said "the meeting concluded with both DAP and PAS agreeing to disagree on the hudud law."

sumber The Star

~Sekian


Tuesday, October 11, 2011

Apabila si dia Berada Di Situ..

sumber: BERNAMA


bajet preparations->closed-door meeting->senior ministry officials->Rosmah!
penasihat kewangan Malaysia..tahniah..



malas nak komen panjang-panjang..homework tutorial berlambak lagi tak siap..

Sunday, October 2, 2011

Summer holiday is over..

Maka dengan secara rasminya, bermula besok cuti aku selama 4 bulan 2 hari akan tamat..

Tidak ku sangka jadual semester 3 adalah lebih 'heaven' dan teramat la free.. Kelas yang bermula pada pukul 9 pagi hanya pada hari selasa (hanya 2 minggu sekali)

Dan yang paling penting, selepas ditambah jadual tutorial dan seminar.. Kelas aku hanya ada pada hari Isnin, Selasa, dan RABU!!!! tiada kelas pada hari Khamis dan Jumaat.. Maka aku bercuti selama 4 hari seminggu..


Beg sudah siap, alat tulis da masuk beg, lecture note sudah print, jam sudah kunci, botol air sudah diisi, baju sudah gosok, stokin baru depan pintu, payung dalam beg.. Rasanya itu sahaja kot.. Good night :)

Video ini sekadar selingan..



p/s- Alhamdulilah tiada lecture yang 'clash' dengan solat jumaat..

Friday, September 30, 2011

highway oh highway...


1. Lebuhraya terpanjang di dunia adalah Interstate Highway System yang terletak di US, panjang keseluruhan lebuhraya ini adalah 75,440 km (90 kali lebih panjang daripada Lebuhraya Utara Selatan)..

2. Speed limit pertama yang dikuatkuasakan ialah di UK iaitu pada kelajuan 10mph (16km/h)..

3. Kini, Abu Dhabi memegang rekod sebagai lebuhraya yang mempunyai speed limit paling tinggi di dunia iaitu 140km/h (mungkin untuk pak arab berlagak kaya test drive ferrari masing-masing)..

4. Autobahns di Germany dikenali sebagai satu-satunya lebuhraya di dunia yang tidak mempunyai speed limit..dan lebuhraya ini adalah yang ke-4 terpanjang di dunia..

5. Hanya 2 negara sahaja yang masih menggunakan 'miles per hour(mph)' sebagai ukuran kelajuan iaitu US dan UK..

6. National Trunk Highway System (NTHS), China adalah salah satu lebuhraya yang menguatkuasakan kelajuan minimum.. Anda mungkin disaman jika memandu kurang daripada 70km/h.. Ni best kalau buat di Malaysia, baru meriah sikit lebuhraya Utara Selatan.

7. Menurut sumber Wiki, lebuhraya di Malaysia adalah yang ke-3 terbaik di Asia selepas Jepun dan China. 2 laluan 'Lebuh Raya Asia' melalui Malaysia iaitu laluan AH2 dan AH18..

8. Lebuhraya terowong Smart dianggap sebagai terowong 'multi-purpose' yang terpanjang di dunia.. Selain untuk kenderaan, terowong Smart juga digunakan sebagai longkang besar semasa hujan..

9. Tol pertama di Malaysia dibuka untuk trafik pada tahun 1966 ialah jalan yang menghubungkan Tanjung Malim- Slim River ( terbaik la, kampung aku tempat pertama kena tol)..

10. PLUS adalah pengendali lebuhraya TERBESAR di Asia Tenggara dan ke-8 terbesar di DUNIA!!! ( tidak pasti sama ada ini satu kebanggaan atau satu bebanan)..




~bersambung...


Thursday, September 29, 2011

Cuaca sejuk sangat tidak best!!


Alhamdulilah akhirnya flight aku selamat tiba ke London Gatwick Airport pada pukul 12.29pm waktu UK.. Perjalanan 6 jam KL-Dubai dan 7 jam Dubai-London + 5 jam transit di Dubai terasa teramat la singkat (mungkin kerana tidak sabar untuk memulakan semester baru)

Aku balik ke sini menggunakan flight Emirates (milik sheikh berlagak alim di UAE tapi main judi kuda di London).. Ada member pernah tanya, kenapa aku pilih emirates tapi bukan Malaysia Airlines.. Jawapan mudah aku ialah kerana flight Emirates lebih murah dari Malaysia Airlines (jujur lah, aku sebenarnya tak pernah pun bukak website MAS check harga).. Sebenarnya ada beberapa sebab aku pilih Emirates;

1. In Flight Entertainment dalam kapal terbang emirates adalah yang terbaik di dunia.. Beratus-ratus movie dan tv show ada disediakan..

2. Lepak-lepak di lapangan terbang dubai sangat cool (dan busy).. Percayalah, jika anda travel secara berkumpulan, peluang untuk kehilangan member adalah sangat tinggi..

Ok stop, itu semua hanya lah dusta.. Sebab utama aku pilih emirates adalah kerana stewardess(cabin crew) emirates adalah yang terbaik dan teramat friendly (baca:sangat lawa)..
Dari saat aku masuk pintu kapal terbang sehingga lah ke tempat duduk aku di bontot kapal terbang, boleh aku katakan, semua 'cabin crew' adalah dari bangsa yang berbeza.. kadang-kadang aku rasa Emirates ambik stewardess dari ejen modeling.. Semasa flight Dubai-London, itu lah kali pertama aku tak nampak seorang pun pramugara dalam flight, kesemuanya adalah wanita (sungguh bagus promosi emirates)..

untuk pengetahuan, Emirates bakal menjadi airlines pertama yang bakal menyediakan perkhidmatan Airbus A380 di KLIA-Dubai.. Sesiapa yang berminat nak melihat kapal terbang paling besar (2tingkat) di dunia, datang lah KLIA pada 1 December ini..

Ok tamat cerita pasal Emirates..

Sebenarnya aku baru sahaja menikmati pagi pertama di rumah baru di Hull (gambar akan diupload kemudian, rumah masih bersepah)..
Jadual kelas untuk semester baru sudah pun keluar, dari 5 hari bekerja, hanya 3 hari sahaja yang ada kelas..(tetapi masih menanti jadual tutorial, harap-harap tutorial pun pada hari yang sama).. Tidak ku sangka cuti 4 bulan bakal berakhir dalam masa beberapa hari sahaja lagi..

p/s- aku baru tahu, LGBT adalah satu kelab berdaftar di hull university.. Tolong jangan tanya aku apa itu LGBT..google!!

Thursday, August 4, 2011

Sesungguhnya malam itu lebih baik dari seribu bulan..


Aku memang tiada bakat untuk menulis di kala musim cuti..

Maka dengan ini secara rasminya blog ini akan ditutup buat sementara waktu sehingga bulan Sept 2011..


Apa-Apapun aku nak ucapkan selamat berpuasa kepada semua umat Islam.. Moga Ramadhan kali ini lebih bermakna dari tahun-tahun sebelumnya.. Bila-bila free jom lah kita berbuka sama-sama..


Sudah tengok iklan puasa dari 8tv?..Ada yang kata iklan ini terlalu racist, tapi ada pula yang kata iklan ini hanya sekadar memberi pengajaran.. Anda ada akal, nilai lah sendiri..







Lagu ini hanya sekadar iklan penutup..



Friday, July 15, 2011

Liverpool fc atau Harimau Malaya?


20 tahun dilahirkan dan dibesarkan di tanah air Kuala Lumpur, Malaysia..

Bahasa Melayu menjadi bahasa utama percakapan..dan saya bangga..

Lagu Negaraku adalah lagu mingguan semasa perhimpunan di sekolah dahulu..

31 Ogos adalah tarikh negaraku, Malaysia bebas daripada cengkaman penjajah..

Melayu, Cina dan India bersatu di bawah payung satu negara..

Buah durian dan rambutan adalah antara buah tempatan yang menjadi favourite di kala musim..

Roti canai dihidang bersama teh tarik/milo adalah breakfast harian..

Kedai mamak adalah destinasi paling cool untuk melepakkan diri membuang masa sambil menghirup kopi.. bukan Starbucks!

Burger jalanan brand Ramly adalah berpuluh kali lebih sedap dari McDonald..

Pernah dengar Kelantan Freid Chicklen? Jenama ayam goreng buatan anak jati Malaysia.. Sedap!!




Ada orang tanya, support Liverpool fc atau Malaysia sabtu ini?..

Jawapannya terlalu jelas;
Mana mungkin kesetiaan pada Harimau Malaya digantikan dengan Liverpool!!

Thursday, July 7, 2011

Bukan tak nak, tapi...

Sebenarnya aku bukanlah tak nak update blog ni tapi....

1) terlalu kekeringan idea..

2) keluar rumah pagi, balik pula bila langit dah gelap.. Mana lah sempat nak ber'online'..

3) sibuk meluangkan masa dengan family :) ..

4) banyak website yang dah diblock skmm (eg: putlocker), jadi kepuasan untuk melayan internet sudah berkurang..dan aku malas nak mencuba cara2 untuk elak block..

5) lebih banyak meluangkan masa di atas jalan (teruk sangat jem kat Malaysia)

6) memang malas nak update, dan tidak pernah usaha untuk cari idea..

7) banyak sangat to-do-list sempena cuti 3 bulan ini (poyo)

8) sedang mengasah parang untuk perhimpunan 9 july ini.. (agak-agak la nak bawak parang, bahaya)

9) tak sabar nak tunggu kehadiran pemain Liverpool FC di Malaysia pada 16 July ini..

10) (nak cukupkan 10, tapi tiada idea pulak..nanti lah tambah)

Wednesday, June 29, 2011

Bersih atau Ber'shit' (2) ?

Sebelum ni aku ada menulis mengenai kempen Bersih yang mendesak SPR melakukan perubahan pada sistem pilihanraya di Malaysia.. Tidak adil lah bagi kita kalau hanya mendengar dari sebelah pihak..

Pengerusi SPR, Tan Sri Aziz menjawab 'tohmahan' dari NGO Bersih:

Video 1: SPR tidak belah mana-mana parti politik







~ "Kalau la SPR ni kotor sangat, pasti setiap pilihanraya BN yang menang"..
~ "Sibu incumbent BN, DAP yang menang"
~ "Kalau la pengundi sudah suka pada calon itu atau parti itu, u buat la macamana, parti itu akan menang"


Video 2: Kenapa dakwat kekal tidak digunakan?





~ "If u have ink on your finger, you can challenge SPR, show me the law; why i cannot vote?"
~ "Mana ada ink kekal, mesti ada solution boleh hilangg habis"
~ "Why not biometric?"


Video 3: Bilangan pengundi dipertikaikan



~ "Ada tempat yang pengundi ramai, ada tempat yang pengundi tidak ramai"
~ "Tidak boleh samakan bilangan pengundi di setiap kawasan Parlimen"


Video 4: Siapa Pengundi Hantu



Kesimpulan sendiri: Mengundi la mengikut alamat di IC sendiri..


Video 5: Tiada penipuan dalam undi Pos

"Postal vote hanya sedikit, tidak boleh mengubah result sebenar pilihanraya"




Video 6: Tidak boleh tipu kertas undi






p/s-sajak 'Unggun Bersih' ciptaan A. Samad Said

Friday, June 24, 2011

Bersih atau Ber'shit'..


Seperti yang dihebohkan di akhbar mahupun media internet, pada 9 July ini akan diadakan satu perhimpunan rakyat di bandar Kuala Lumpur. Atau dengan nama 'stylo' nya sebagai Perhimpunan Bersih 2.0.. Tapi kenapa 2.0?..Kerana perhimpunan ini adalah yang ke-2 selepas "berjaya" mengumpul hampir 100,000(ye ke?) orang ke jalanan pada tahun 2007..


Tapi ramai orang persoalkan..Wajar atau tidak perhimpunan ini diadakan?.. Adakah ini sekadar perhimpunan jalanan yang tidak mempunyai tujuan dan sekadar membuang masa, atau benar perhimpunan ini layak digelar perhimpunan rakyat?


Pertama sekali, mari kita lihat,tahu dan faham apa sebenarnya tuntutan dari Bersih.

Bersih atau dikenali sebagai Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil mempunyai 8 tuntutan iaitu:

1) Bersihkan senarai Undi
-Daftar pemilih SPR perlu lah lebih telus dan dikemaskini.. Sebab utama ialah untuk mengelakkan penyamaran dan 'pengundian berganda' (pengundi hantu).. Semua rakyat yang melepasi umur kelayakan mengundi perlulah didaftarkan secara automatik sebagai pengundi..
~Tiada undi hantu dan pendaftaran automatik untuk rakyat.. Bukankah itu lebih BERSIH,buat apa nak takut?


2) Reformasikan Undi Pos
- Undi pos wajar digunakan hanya untuk para diplomat dan pengundi yang berada di luar negara. Mansuhkan sistem undi pos untuk penjawat awam dalam negara seperti polis dan tentera.. Sistem undi pos terlalu mudah dimanipulasi oleh kerajaan..Contoh paling mudah ialah di kawasan Parlimen Setiawangsa yang berhampiran dengan tempat aku. 14,000 pengundi daripada 50,000 pengundi di Parlimen Setiawangsa adalah pengundi Pos. Ini kerana kawasan Setiawangsa adalah markas tentera di KL.. BN menang dengan majoriti 8,000 di kawasan ini walaupun seluruh kawasan Parlimen di keliling Setiawangsa dimenangi dengan mudah oleh PR.. Aku mempunyai seorang saudara yang berkhidmat dalam tentera, dia katakan bahawa dia takut untuk mengundi pembangkang kerana terdapat kemungkinan yang kertas undi beliau dibuka sebelum sampai ke kawasan beliau. Ini kerana undi pos dijalankan beberapa hari sebelum pilihanraya sebenar.
~Undi pos yang lebih telus,hak rakyat memilih lebih terjamin.. Bukankah itu lebih BERSIH, buat apa nak takut?

3) Gunakan dakwat kekal
- Tujuan utama adalah untuk mengelakkan undi berganda. Untuk pengetahuan, sistem dakwat kekal hampir terlaksana pada tahun 2008 tetapi ditarik balik secara last minute oleh SPR.. Kebaikan penggunaan dakwat kekal ini ialah tiada manusia yang boleh sesuka hati masuk ke dewan pengundian beberapa kali..
~Satu orang, satu undi..Demokrasi terjamin.. Bukankah itu lebih BERSIH, buat apa nak takut?

4) Akses Media Bebas dan Adil
- Semua parti yang bertanding wajar menerima akses yang sama rata kepada media terutamanya TV dan radio. Media juga perlulah lebih bertanggungjawab sekiranya menyiarkan laporan negatif yang tidak berasas kepada calon yang bertanding.. Kebaikan media yang lebih bebas adalah rakyat mempunyai lebih pilihan untuk memilih.. Rakyat boleh melihat kelebihan dan keburukan calon yang bertanding.. Janji wakil rakyat juga layak diketahui oleh rakyat..
~ Rakyat bijak pilih wakil rakyat yang bijak..Bukan sekadar janji kosong yang manis di mulut.. Bukankah itu lebih BERSIH, buat apa nak takut?

5) Masa berkempen minimum 21 hari
- Memanjang tempoh berkempen daripada kebiasaan 8 hari kepada 21 hari.. Isu ini aku no comment kerana secara jujur, aku tidak nampak kelebihan samada kempen itu sekejap atau lama.. Tetapi makin lama makin seronok rasanya, makin banyak la janji-janji kerajaan.. Silap-silap jambatan emas pun boleh dijanjikan..

6) Kukuhkan institusi awam.

7) Hentikan rasuah

8) Hentikan politik kotor

Mereka hanya menuntut Pilihanraya yang lebih bersih dan adil.. Adakah kerana terlalu 'kotor' selama ini?..

Pada mereka yang berfikiran negatif dan terlalu anti dengan kempen ini kerana menganggap kempen ini hanya lah propaganda pembangkang, tahukah anda bahawa kempen ini disokong oleh puluhan NGO lain?..

Antara NGO popular yang menyokong kempen ini ialah ALIRAN, ABIM, CIJ, MTUC, SMM, SUARAM, GAMIS dan IKRAM..


p/s- Pergi bukan bermakna anda PR, tidak pergi bukan bermakna anda UMNO.. Kuasa rakyat milik semua..

Tuesday, June 7, 2011

Apabila hak sebagai perokok dilanggar..



Baru-baru ini, Menteri Kesihatan Malaysia mengumumkan lima kawasan di Melaka sebagai kawasan bebas merokok..

MELAKA: Lima kawasan seluas 338 hektar di Melaka diisytiharkan sebagai zon bebas asap rokok mulai 15 Jun ini, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata, kawasan tersebut ialah
bandar warisan dunia Melaka, Melaka Raya, Melaka International Trade Centre (MITC), pusat bandar Alor Gajah dan pusat bandar Jasin.
"Sesiapa yang didapati menghisap rokok di zon bebas asap rokok itu boleh dikenakan kompaun yang lazimnya sebanyak RM300 walaupun kompaun maksimum RM5,000," katanya selepas merasmikan sambutan Hari Tanpa Tembakau Sedunia di Bandar Hilir di sini, hari ini. - (sumber BH)


Pengumuman ini dibuat beberapa bulan selepas bandar paling sibuk di dunia, New York turut mengambil langkah yang sama iaitu mengharamkan rokok di tempat awam.. -(Guardian)


Pada pendapat aku, langkah kerajaan Malaysia mengharamkan rokok di Melaka adalah sangat wajar bukan sahaja untuk rakyat di Melaka malah untuk semua pengunjung yang datang ke sana..


Tetapi tidak sampai beberapa hari selepas pengumuman ini, beberapa suara sumbang mula kedengaran membantah perlaksanaan Kementerian Kesihatan.. Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) menganggap langkah tersebut sebagai melanggar hak asasi perokok di Malaysia..

KUALA LUMPUR, June 6 — A human rights group denounced today the gazetting of entire districts in Malacca as no-smoking zones, calling it a violation of a person’s “right to smoke”.

Suara Rakyat Malaysia (Suaram) called the ban, which imposes a maximum RM5,000 fine on offenders caught smoking in five areas, including the Alor Gajah and Jasin districts, “ridiculous” and “very unreasonable”.

People have (the) right to smoke,” Suaram co-ordinator E. Nalini told The Malaysian Insider today.




~Wah..tak kusangka rupanya perokok juga mampu bercakap mengenai hak asasi..

24 juta rakyat Malaysia yang lain terpaksa hidup dan membesar sebagai penghidu 'zat' asap rokok semata-mata untuk memberi kebebasan hak asasi kepada perokok melepaskan gian..

Rasanya tak perlu lah aku membazir masa menulis tentang bahaya merokok kepada perokok kerana nasihat bahaya merokok memang tidak pernah diambil peduli oleh mereka..

Mari kita bincangkan bahaya rokok kepada ibu bapa perokok, pasangan perokok, anak-anak perokok, sahabat perokok, malah orang malang yang berdiri di sebelah perokok.. atau dengan kata lain, bahaya merokok kepada "Passive smoking" (Second hand smoke)..


Menurut dari sumber yang boleh dipercayai, terdapat lebih daripada 4000 'zat' racun terdapat dari dalam rokok.. Walaupun jika anda bukanlah perokok malah tidak pernah merokok, tetapi jika anda berkeluarga dengan perokok..Peluang anda untuk mendapat penyakit yang sama dengan perokok adalah tinggi..

Berminat untuk tahu apa penyakit yang dimaksudkan?..

Penyakit yang dikatakan berkaitan dengan perokok ialah kanser paru-paru, kanser buah dada, ketumbuhan di otak, ear infections, penyakit jantung, asthma, sudden infant death syndrome (SIDS) dan banyak lagi..


World Health Organisation (WHO) menggariskan 10 fakta mengenai bahaya 'Passive Smoking' :

1. Second-hand smoke is the smoke that fills restaurants, offices or other enclosed spaces when people burn tobacco products such as cigarettes, bidis and water pipes. Everyone is exposed to its harmful effects.

2. Guidelines to Article 8 of the WHO Framework Convention on Tobacco Control state that there is “no safe level of exposure to tobacco smoke”. Creating 100% smoke-free environments is the only way to protect people from the harmful effects of second-hand tobacco smoke.

3. Second-hand smoke causes 600 000 premature deaths per year. There are more than 4000 chemicals in tobacco smoke, of which at least 250 are known to be harmful and more than 50 are known to cause cancer.

4. In adults, second-hand smoke causes serious cardiovascular and respiratory diseases, including coronary heart disease and lung cancer. In infants, it causes sudden death. In pregnant women, it causes low birth weight.

5. Separate or ventilated smoking areas do not protect non-smokers from second-hand smoke. Second-hand smoke can spread from a smoking area to a non-smoking area, even if the doors between the two areas are closed and even if ventilation is provided. Only 100% smoke-free environments provide effective protection.

6. About 40% of all children are regularly exposed to second-hand smoke at home. Thirty-one per cent of the deaths attributable to second-hand smoke occur in children.

7. Youths exposed to second-hand smoke at home are one-and-a-half to two times more likely to start smoking than those not exposed.

8. Ten per cent of the economic costs related to tobacco use are attributable to second-hand smoke. Tobacco use imposes both direct economic costs on society, such as those associated with treating tobacco-related diseases and indirect costs, such as those associated with reduced productivity or lost wages because of death or illness.

9. More than 94% of people are unprotected by smoke-free laws. However, in 2008 the number of people protected from second-hand smoke by such laws increased by 74% to 362 million from 208 million in 2007. Of the 100 most populous cities, 22 are smoke-free.

10. Through the tobacco control package called MPOWER, WHO helps countries to implement the provisions of the WHO Framework Convention on Tobacco Control to protect people from second-hand smoke.



Malah dari sudut agama pula, Majlis Fatwa Kebangsaan pernah mengharamkan rokok pada tahun 1995 berdasarkan dalil dari Al-Quran , “Dan janganlah kamu mencampakkan dirimu sendiri dalam kebinasaan.” (Al-Baqarah: 195).


Manakala seorang ulama dari Al-Azhar, Syeikh Abdullah Al-Masyd menggariskan 10 sebab kenapa rokok haram dari sudut Islam:

1. Rokok menjejaskan akal (mental)
2. Rokok membahayakan kesihatan fizikal
3. Rokok membahayakan keselamatan diri dan orang lain.
4. Rokok membahayakan keturunan
5. Rokok mengganggu manusia lain.

6. Rokok menimbulkan akhlak buruk
7. Rokok mensia-siakan waktu hidup
8. Rokok bercanggah dengan maruah keislamana
9. Rokok membazirkan harta (wang)
10. Rokok mengandungi dadah (nikotin dan arak)



p/s- merokok nampak cool?..oh tidak!

Friday, June 3, 2011

I'm Coming Home..

Maka semalam berakhir la final exam aku untuk tahun pertama di sini.. Dengan berakhirnya paper itu, maka berakhirlah sudah 8 bulan aku di sini..


Gambar adalah bilik aku beberapa jam sebelum paper yang terakhir semalam..



Dan gambar ini baru diambil beberapa jam yang lepas..

Pertama sekali, aku ingin ucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada bilik G3, Walkington House, HU6 7SW Hull yang sudi menerima aku sebagai 'tetamu' selama 8 bulan..
Maafkan daku jika tidak pernah menjagamu dengan baik kerana selalu membiarkan barang bersepah di lantai, atas katil, bawah kerusi mahupun di belakang heater..
Terima kasih juga kerana setia mendengar luahan aku sewaktu aku terasa berseorangan..Menjadi teman sewaktu aku mempunyai masalah..Menyediakan katil yang selesa untuk aku tidur.. Kerusi yang empuk untuk aku duduk..dan meja yang tersangat la besar untuk aku sepahkan segala barang-barang dan menjadi tempat untuk aku study..
Terima kasih kerana sudi memanaskan aku dari kesejukan cuaca di luar, yang pernah mencecah sehingga -5 degree celcius semasa musim sejuk..
Dan juga kepada makcik cleaner yang tidak jemu datang setiap hari khamis untuk mencuci bilik air..
Moga-moga kamu mendapat tuan bilik yang lebih baik pada semester depan.. Terima kasih G3..




Barang-barang aku sudah mula di'pack' sejak minggu lepas, jadi semalam selepas exam hanya beberapa barang sahaja yang perlu dikemas..
Berbanyak-banyak terima kasih kepada saudari Syazmin yang sudi menumpangkan rumah beliau untuk 'disumbatkan' barang-barang aku yang berlambak.. Jasamu sangat dihargai :)








p/s- Insya Allah akan menjejakkan kaki ke Kuala lumpur dalam masa 3 minggu dari sekarang :)

Thursday, June 2, 2011

Bagaimana Muslim dilayan di Amerika?- dari ABC

Akibat kebosanan post-exam yang melanda, aku mengambil keputusan untuk meng'usha' bookmark video yang sudah lama tidak terusik dan terasa ingin berkongsi satu video ini..


Video ini adalah salah satu episod dari program 'What Would you Do?'.. Pada episod kali ini, host program, John Quinones membicarakan mengenai soal Islamophobia di Amerika..





Pada sesiapa yang mungkin kesuntukan dengan masa, boleh terus skip pada minit 2:20 atau minit 4:05.. Tapi bagi aku, keseluruhan video ini sangat berbaloi untuk ditonton..



Tuesday, May 31, 2011

Isu Barbican- Bukti Ulama perlu bersatu..




Sebenarnya aku ingatkan nak postpone kan dulu publish entri ni sehingga habis lepas exam..tetapi selepas BW beberapa blog tadi, nampaknya topik ini menjadi topik perbincangan hangat.. termasuk di blog-blog politik pembangkang..


Isu Barbican ini menjadi isu hangat apabila Jakim, pada minggu lepas mengeluarkan statement ini:

KUALA LUMPUR - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menegaskan pihaknya tidak pernah mengeluarkan sijil halal kepada pengeluar produk minuman 'bir halal' di negara ini.

Ketua Pengarahnya, Othman Mustapha (gambar) berkata, Jakim juga
tidak mengiktiraf sijil halal daripada syarikat produk minuman yang diimport dari negara Timur Tengah itu. :
Berdasarkan kajian, ada produk yang diimport dari negara Arab itu didakwa mempunyai kandungan alkohol 0.05 peratus dan adalah haram diminum oleh pengguna Islam kerana melepasi had 0.01 peratus yang ditetapkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.sumber Kosmo

Seperti yang kita tahu, Jakim mempunyai badan pensijilan halal sendiri yang 'berkemungkinan' berbeza daripada cara pensijilan halal di negara lain..

Berbalik pada artikel Kosmo tadi, Jakim mendakwa 'bir halal' di Malaysia mempunyai 0.05 peratus alkohol.. dan 'bir halal' tersebut mendapat sijil halal dari negara Timur Tengah..


Itu pendapat dari Jakim, sebuah badan agama dari Malaysia..

Hendak tahu apa pendapat ulama dari Timur Tengah pula?..

Yusuf al-Qaradawi's fatwa says a level of 0.5% is allowed. Sheikh Qaradawi is talking about tiny quantities of alcohol - equivalent to about one-eighth of a unit of alcohol.

He ruled there was no religious ban on consuming drinks with a minute amount of alcohol in them if it was formed naturally through the process of fermentation.

He quoted the rule derived from the sayings of the Prophet that if drinking a lot of alcohol makes you intoxicated then drinking a little is also forbidden.

Sheikh Qaradawi argued that any person who consumed a large amount of high energy drink would not become intoxicated, therefore they were permissible, even though they contained tiny amounts of alcohol. (sumber BBC)



Aku bukan cuba untuk mengatakan yang Jakim salah pada isu ini..Mungkin Dr Yusuf Al-Qaradawi yang silap apabila mengeluarkan fatwa ini..

Tetapi apa yang kita tahu 'bir' halal' di Malaysia diimport dari Timur Tengah.. Dan syarikat ini mungkin mengambil fatwa dari Yusuf Al-Qaradawi.. iaitu 0.5% alkohol dibenarkan..


Apabila timbul isu seperti ini, yang menjadi mangsa adalah kita.. Aku pun dulu selalu minum air ini, bukan sahaja dijual kat kedai2 arab, malah sekarang kedai-kedai mamak pun sudah banyak yang dijual.. Terpulang lah pada masing2 mana satu untuk diterima..bukannya boleh mati pun kalau tak minum air ni..

p/s- Jakim cuma kata 'bir halal' tetapi mereka langsung tidak mention perkataan barbican, bagaimana pula dengan air Istak?..